tisdag 8 juni 2010

Kronofogden tar skatteåterbäringen - en klassfråga av år 2010. Till den som har skall varda givet!

I dagarna får runt 2,8 miljoner svenskar skatteåterbäring, till en summa av totalt 20,7 miljarder kronor, skriver SVD idag. Att det går så snabbt idag med den elektroniska deklarationsmöjligheten, gör att många hinner få sina pengar till semestern, som ett tillskott i semesterkassan eller kanske som en extra buffert att handla för under regniga sommardagar. I DN uttalar sig Skatteverkets verksamhetsutvecklare Kaj Hoyer:
- Många har gjort husavdrag och rotavdrag. Så det är fler som får pengar och de får mer pengar än förra året.
Vad många svenskar kanske inte vet, är att den som har skulder hos Kronofogden går miste om sin återbäring, då Skatteverket överför pengarna direkt till fogden som använder dem till att reglera den enskildes skuldsaldo. Förra året, 2009, drabbade detta ungefär 70 000 svenskar. Så hur slår detta? Är fördelningen av indragna skatteåterbäringar jämn i samhället?

Utslaget per individ fick den genomsnittlige återbäringsmottagaren ungefär 7500 kronor tillbaka under 2009. Den genomsnittlige skuldsatte, vars återbäring gick direkt till Kronofogden, förlorade i genomsnitt 4887 kronor, alltså bara drygt 65% av vad genomsnittssvensken fick i återbäring.

Det kan bero på att överskuldsatte Sven, som blev arbetslös efter skilsmässan och idag sitter med underhållsskulder för tre barn till försäkringskassan, inte har råd med något hus att lägga pengar på så att han därmed kan få pengar tillbaka genom ROT-avdraget. Det kan bero på att Svea, 57 år, som blev långtidssjukskriven och sedan sjukpensionär i slutet av 90-talet, efter många år på bidrag och med släpande skulder hos Kronofogden, inte heller har råd att köpa så kallade Hushållsnära tjänster, och därmed inte kan få några pengar tillbaka genom RUT-avdraget. Så gör man när man ökar klyftorna i ett samhälle, så att var och en får lära sig sin plats i näringskedjan direkt: se till att de som har ska kunna få ännu mer genom ett skattesystem som gynnar de ekonomiskt starka, och se till att ytterligare utarma dem som har det svårt från början. För det är så det står i böckernas bok: Matteus 13:12

till den som har skall varda givet men från den som intet har skall tagas det han äger

Så cementerar man fattigdomen i det skikt som finns längst ner, de i Sverige kastlösa utanförställda, de som har betalningsanmärkningar och obetalda skulder, och därmed inte kan bemötas som fullvärdiga medborgare. Så ser vårt land ut idag. Är det så vi vill ha det?


Pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

  1. Me Like när du skriver! :D

    //Ulrika

    SvaraRadera
  2. Eller så blir det som vanligt; trots inkomst ebart från Fkassan och löneutmätning så blir det minus på skattekontot och fogden kan öka på mitt skuldsaldo ytterligere !

    Iofs spelar det ingen roll, men i allfall. inte ens FKassan kan se till att dra så mycket i skatt att det täcker det staten ska ha och ändå betalar de en tredjedel ung av nettoinkomsten direkt till KFM. Men, de vill väl inte riskera att saldot ska sjunka!!!

    SvaraRadera
  3. Me like too!
    /lasseh

    SvaraRadera
  4. Jag tror att du har missat lite av vad skatteåterbäring är. Skatteverket jämför vad en person har betalat in i preliminär skatt med den, efter diverse avdrag, fastslagna skattesumman. Har man betalat för mycket preliminär skatt får man "skatteåterbäring", annars får man betala restskatt. Naturligtvis ska skatteåterbäring gå till kronofodgen om det finns skulder där. Skulden minskar ju med samma belopp som det som dras så ingen blir "lurad" på skatteåterbäringen.

    SvaraRadera
  5. Naturligtvis kan man tänka så, att en återbäring ska gå till att betala skulder om man väljer att jämföra återbäringen med exempelvis ett sparande. Men för den som är låginkomsttagare, och rentav tjänar så dåligt att man inte ens når upp till en sådan inkomstnivå att Kronofogden kan göra någon utmätning på lön eller sjukersättning, är det ett rent hån att återbäringen går direkt till KFM. Man hade behövt de pengarna att leva för, istället för att be om bidrag av staten (bostadsbidrag, bostadstillägg, socialbidrag et cetera) för att kunna klara sig. Jag är själv tvungen att ha bostadsbidrag just nu, och jag avskyr att vara bidragsberoende, men jag klarar mig inte utan.

    Fråga dig gärna hur det kommer sig att av landets cirka 500 000 skuldsatta som har skulder hos Kronofogden, fick bara drygt 70 000 pengar tillbaka på skatten under 2009. Omräknat innebär det att bara dryga 14% av de skuldsatta betalar för mycket i skatt och får återbäring. Hur står sig den siffran i jämförelse med de 2,8 miljoner svenskar som totalt får pengar tillbaka på skatten? Hur många skattebetalare finns det? Nio miljoner, högt räknat? Om 2,8 miljoner av totalt 9 miljoner skattebetalare får pengar tillbaka, motsvarar det 31% av det totala antalet skattebetalare. Vad säger det dig?

    Igen: bara 14% av de skuldsatta får pengar tillbaka på skatten, medan 31% av SAMTLIGA skattebetalare får tillbaka på skatten. Slutsats? "De som behöver återbäringen mest får den inte" eller "Det är de som betalar minst i skatt som har mest överskuldsättning och hamnar i Kronofogdens register" eller "Oj, hela 86% av de skuldsatta som idag finns i Kronofogdens register får ingen skatteåterbäring alls, detta borde undersökas så vi får klart för oss om det kanske finns ett samband mellan att inte kunna betala överskjutande skatt och att ha skulder hos KFM".

    Anonym som skrev kommentar 2 ovan slog huvudet på spiken: många av dem som får sitt leverne genom Försäkringskassan får ingen skatt tillbaka. Sjukpensionärer har också ganska dåliga möjligheter att göra avdrag hiters och diters. Kan det vara så att återbäring är något som förbehålls dem som har pengar redan?

    Inget fel att betala skatt, det behövs för välfärden, men det borde vara så att man betalar efter förmåga. Det är fult att sparka på dem som redan ligger. Punkt.

    SvaraRadera
  6. Huruvida någon får skatteåterbäring eller inte känns inte relevant. Den slutgiltiga skatten är ändå den samma, oavsett om man initialt betalar ett för högt belopp (och får då återbäring) eller ett för lågt belopp (och får restskatt).

    SvaraRadera
  7. Ett tips skulle ju kunna vara att vara noggrann och begära jämkning. Då bör man bara få väldigt lite återbäring, om det blir någon...

    SvaraRadera